Германия има намерение да закупи от САЩ четири безпилотни летателни апарата  MQ-4C Triton, предназначени за морско патрулиране за $2,5 млрд.

Това съобщи в четвъртък Управлението по отбранителното сътрудничество и сигурност към Пентагона, подчертавайки, че Държавният департамент няма да възрази на доставката за Берлин на подобен род въоръжение.

Както се отбелязва в разпространеното изявление, съответното уведомление е насочено към Конгреса на САЩ.

Освен безпилотните апарати, договорът също предполага доставката на един запасен двигател, радари, системи за определяне на местонахождението и връзките, необходимите запасни части и оборудване, обучението на оператори, оказване на логистична подкрепа.

Сделката «няма да доведе до промяна на военния баланс в региона и «ще съдейства за реализирането на външнополитическите цели на САЩ, защото ще укрепи сигурността на партньора в НАТО, който продължава да играе важна роля в усилията по обезпечаването на политическата стабилност и икономическия прогрес в Европа», се казва в изявлението.

Разузнавателният безпилотник «Тритон», който е с дължина 14.5 метра, е разработен от корпорация

Northrop Grumman специално за военно-морските сили. Той е оборудван с реактивни двигатели, които му позволят да се издигне на височина до 20 метра и да бъде в полет около 30 часа.

Високата точност при събирането на информация и голямата зона на покритие на безпилотника се обезпечава от комплект инфрачервени сензори и мощен радар.

Законът задължава министерството на отбраната да уведомява законодателите за плановете за продажба на оръжие или военно снаряжение от други страни.

Конгресът има 30 дена, за да блокира сделката, но това се случва извънредно рядко.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ;