Комисията по паметниците, наименованията на улиците и площадите в Белград скоро трябва да вземе решение по предложението да се издигне статуя на покойния югославски лидер Слободан Милошевич, пише бившият посланик на Великобритания в Югославия Айвор Робърт в изданието The Guardian.
Според него, инициативата за издигането на паметника е «част от братската дружба между Русия и Балканите».
Автор на инициативата е младежкото крило на Социалистическата партия на Сърбия, която е създадена от Мелошевич и която в момента е част от сръбското правителство.
Както отбелязва авторът, «това предложение може да въздейства в голяма степан върху политика на Сърбия и като цяло на Балканите».
 За Запада Милошевич, който умря през 2006 година, когато в Хага го осъдиха за престъпления срещу човечеството — е «военен престъпник», пише авторът.
А за много сърби той е и човек, при който падна жизненото равнище в страната, Сърбия беше изолирана и изгуби огромни територии, някога населени главно със сърби, продължава той.
Няма особен смисъл да се изразява почит към този човек, пише авторът.
Но значителна част от сърбите сега виждат в Милошевич позитивният символ на несъгласието със Запада и отстояване на националните интереси на Сърбия, отбелязва Робъртс.
«Познавах Милошевич по-добре от всички чужденци — срещал съм се с него много пъти, за да се сложи край на войната в Босна и да се избегне тя в Косово.
Този човек без съмнение притежаваше обаяние и харизма.
Но за всеки обективен аналитик би представлявало трудност да каже, че за резултатите, постигнати от него в страната и региона, той заслужава увековечаване.
Какво се случва?», задава въпрос авторът.
Според него, понастоящем има «линия на разлом», която преминава през Белград, Сараево, Скопие и дори Будапеща и Варшава.
Става дума за новия разкол между тези, които вярват в това, че за мира и процъфтяването е необходимо присъединяване към такива международни организации, като ЕС и НАТО, и тези, които се стремят да отстояват своите тясно-национални интереси и да поддържат романтична представа миналото.
 Москва е заинтересована да се лансират интересите на втората група, се казва в статията.
Русия не особено крие, че тя прави всичко възможно, за да не допусне влизането на православните страни от бивша Югославия в НАТО, се казва в статията.
Ценността на наследството на Милошевич за Москва е не в неговото катастрофално управление, а в неговия мним статус на човек, противопоставил се на Запада, пише Робъртс.
И това независимо от факта, че всички, които са познали лидера на Югославия, са разбирали, че на Балканите само малко политици са били толкова проамерикански и антируски, както Милошевич, твърди авторът.
Паметникът в негова чест в центъра на Белград ще стане за силите, подкрепящи присъединяването на страната към ЕС, удар под кръста, а за привържениците на Москва — вдъхновяваща идея, продължава изданието.
Не е изненада, че един от главните привърженици на издигането на този паметник е настоящият глава на МВнР Ивица Дачич, който навремето беше прессекретар на Милошевич.
 Дачич е русофил, който неотдавна в Русия бе награден с ордена на Дружбата.
В отговор той отново заяви, че неговата страна никога няма да се присъедини към санкциите срещу Москва и няма да иска членство в НАТО.
«На фона на тази «братска дружба без задължения» между Русия и Сърбия присъствието на Запада в бивша Югославия почти не се усеща.
За сърбите членството в ЕС е «постоянно отдалечаваща се химера».
Заради постоянните изисквания на ЕС към страните-претенденти да извършат болезнени политически и икономически реформи в замяна само на обещания да бъдещи блага Брюксел няма да получи голям брой приятели.
ЕС очевидно няма план за този регион.
Излиза, че ЕС «хвърля Балканите в топлите обятия на Русия», пише изданието.
 «Когато работех в Белград през 1990-те години, ние помагахме да се поддържа пламъкът на демокрацията в най-мрачните времена за този регион точно чрез отделянето на необходимите ресурси.
Вашингтон и Лондон правят грешка, напускайки тази част от Европа.
Те подлагат на заплаха по-раншните си инвестиции и постижения.
Би било странно, ако благодарение на нашето пренебрежение към човека, който символизира всичко, което така упорито ние искахме да променим, сега позволим да го увековечат в бронзова статуя», прави извода си бившият британски посланик Айвор Робъртс за  The Guardian.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник:https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/apr/05/slobodan-milosevic-serbia-russia-balkans

Тагове: ; ; ; ;