Посланикът на Великобритания в Германия Сабастиян Ууд не успя да отговори на конкретния въпрос на журналистите от немската радиостанция  Deutschlandfunk за наличието на доказателства, потвърждаващи отговорността на Русия за отравянето на екс-полковника от ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му.
Записът от разговора с него бе  публикуван в петък на сайта на радиостанцията.
 В отговор на въпроса за наличието на доказателства той изложи нееднократно казаната версия на британската
страна, че Русия уж е разработвала вещество, подобно на това, което е станало причина за отравянето на
Скрипал.
В резултат, както той отбелязва, в Лондон «са стигнали до ясното заключение», че «с висока степен на вероятност това е било нападение по поръчение на руската държава».

На забележката на журналистите, че отново става дума за «висока степен на вероятност», а и на въпроса, защо британците не откриват доказателства, дипломатът започнал да говори за солидарността на европейските съюзници и «за отговорността да се защитят гражданите».

«Ние споделихме нашите доказателства с нашите съюзници.

Те ги счетоха за убедителни», казал Ууд, като още веднъж повторил своите думи, че британските спецслужби знаят за това, че зад нападението, както отново отбелязал дипломатът, «с висока степен на вероятност» стои Москва.

Руската страна категорично отхвърли всички спекулации по темата, посочвайки, че програми за разработката на подобно вещество не е имало нито в СССР, нито в Русия.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ;