Британското издание Times,

позовавайки се на източници от силовите структури и правителството твърди, че спецслужбите са установили местонахождението на секретна руска лаборатория, която уж била създала нервно-паралитичното вещество, с което бяха отровени Скрипал.

Събеседниците на изданието подчертават, че те не са сигурни на 100 процента.

Но един от тях настоява, че за местоположението може да се говори «с висока доза сигурност».

Съобщава се, че експертите са успели да определят източника на отровното вещество «с помощта на научен анализ и разузнавателна информация».

Изданието пише, че властите в страната още преди инцидента в Солсбъри са знаели за съществуването на обекта, в който е било произведено веществото, което в Британия наричат «Новичок».

 

 «Към момента на провеждането на първото заседание на комитета  Cobra (в него влизат членове на правителството, експертни служби и спецслужби, бел.ред.) ние знаехме, че е повече от очевидно, че веществото е с руски произход», се казва в публикацията.
Това не е първото недоказано твърдение.
В британските СМИ вече нееднократно се появяват обвинения за съпричастност на Русия към инцидента.
Но официалният глава на секретната лаборатория на Министерството на отбраната на Британия заяви, че експертите на са успели да установят произхода на веществото, с което са били отровени Скрипал.
Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ;