Съветникът на Доналд Тръмп по национална сигурност генерал-лейтенант Хърбърт Макмастър, който ще бъде заменен на поста от Джон Болтън, в своята прощална реч се нахвърли с критика към Русия.

Неговата реч е публикувана на сайта на Белия дом.

Според него, Москва «е използвала стари и нови форми на агресия» за разбиване на «международния ред и стабилност», в това число с помощта на политически и икономически мерки, а също с кибератаки.

Тактиката на Кремъл включвала «проникване в социалните мрежи, разпространението на пропаганда, използването на информацията като оръжие и други форми на подривна дейност и шпионаж».

«Твърде дълго някои страни бяха отклонявани чрез тези заплахи. Русия нагло и неоправдано отрича своите действия, а ние не успяхме да я заставим да си плати за това», заяви Макмастър.

Той похвали администрацията на Тръмп за прогонването на руските дипломати, отбелязвайки, че това решение ще помогне да се защитят американските «демократични институции и процеси».

«Мистър Путин вероятно счита, че печели в това ново бойно поле», предполага Макмастър. — Вероятно той счита, че нашите свободни нации са твърде слаби и няма да отговарят на неговите провокации.

Той греши. Руската агресия засилва нашата непоколебимост и нашата увереност».

По-рано в същия ден Тръмп заяви, че би искал да бъде в добри отношения с Русия.

Според думите му, всички са съгласни с това, освен «глупавите хора».

Макмастър бе назначен за съветник по националната сигурност на Тръмп на 20 февруари 2017 година.

Той смени на поста Майкъл Флин, който подаде оставка след скандала, свърза с предоставянето на непълна информация за контактите с руския посланик Сергей Кисляк.

В края на март Тръмп съобщи, че Макмастър от 9 април ще бъде заменен от Джон Болтън, който през 2005-2006 години заема поста постоянен представител на САЩ към ООН.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;