Вашингтон и Пекин трябва да избегнат търговска война, заяви китайският посланик в САЩ Цуй Тянкай и подчерта, че Китай предпочита да реши спора чрез преговори, предаде Ройтерс.
«Преговорите продължават да са предпочитаното от нас средство, но за танго са нужни двама. Ще видим какво ще направят САЩ», заяви Цуй след едночасова среща с и.д. държавен секретар на САЩ Джон Съливан.
Цуй заяви, че на срещата са били обсъдени всички аспекти от двустранните отношения, включително търговските.
Китайският посланик и представители на Държавния департамент уточниха, че срещата е била уредена, преди САЩ да обявят, че предлагат да се наложат мита върху китайски стоки за 50 милиарда долара, което доведе до ответни мерки на Китай върху американски продукти.
На срещата Джон Съливан е повторил позицията на САЩ, че е необходимо да се възстановят справедливостта и балансът в икономическите отношения между Вашингтон и Пекин, заяви говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт, цитирана от ТАСС.
«Те също така се съгласиха да поддържат тесни контакти по тези и други двустранни, регионални и глобални въпроси», добави тя.
Във вторник администрацията на САЩ оповести списък от 1300 внасяни от Китай продукти, върху които се планира въвеждане на допълнителни 25-процентни мита. В отговор Китай обяви налагане на 25-процентни мита върху 106 американски стоки като автомобили, нефтохимически продукти и селскостопански продукти.
Експерти се опасяват, че двете страни са на прага на търговска война, която ще застраши икономическия растеж в цял свят, отбелязва ТАСС, БТА

Тагове: ; ;