Британският външен министър Борис Джонсън приветства днешното решение на Изпълнителния съвет на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), с което бе отхвърлено предложението на Русия за ново съвместно разследване на случая с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му в английския град Солсбъри преди месец, предаде Ройтерс.
Предложението бе отхвърлено с 15 на 6 гласа, а 17 страни се въздържаха. В гласуването участваха 38 от 41 страни членки на Изпълнителния съвет на ОЗХО.
«Русия имаше една цел наум след опитите за убийство на територията на Обединеното кралство чрез използването на бойно химическо вещество — да затъмни истината и да обърка обществото», се казва в изявлението на Джонсън. По думите му «международната общност още веднъж е прозряла тази тактика и енергично отрази опитите на Русия днес да извади от релси правилния международен процес».
Лондонският «Гардиън» пише, че Борис Джонсън ще бъде изложен на неудобни въпроси за твърденията си, че Русия е производител на нервопаралитичното вещество от Солсбъри. Това е, защото днес е станало ясно, че външното министерство в Лондон е изтрило от страницата си в «Туитър» един текст, в който се казва, че експертите от Лабораторията за отбранителна наука и технология в Портън Даун са установили, че «това е боен нервопаралитичен агент, произведен в Русия».
Вчера обаче от лабораторията казаха, че «не са идентифицирали точния източник» на отровата, а днес Бен Уолъс, министър за сигурността и икономическата престъпност, уточни, че учените от Портън Даун са осигурили само част от картината и от тях не се е очаквало да приписват отговорност за атаката. Уолъс каза пред Би Би Си, че «учените са си учени», и даде пример, че криминолозите установяват фактите. «Те ми казват, че е използван пистолет и какъв тип пистолет, но кой го е използвал, точно как го е използвал, това е предмет на по-широко разследване», каза министърът.
Изтритият текст в «Туитър» с дата 20 март е по повод презентацията на британския посланик в Москва по случай Скрипал. Сега Джонсън е под засилващ се натиск да обясни дали правителството си е променило позицията, пише «Гардиън», бТА

Тагове: ; ; ; ;