САЩ почетоха паметта на бореца за граждански права Мартин Лутър Кинг, убит преди 50 години в Мемфис, щата Тенеси от бял сегрегационист, предаде Франс прес.

На 4 април 1968 г. в 18.01 ч. местно време чернокожият пастор е смъртоносно ранен с куршум на балкона на мотел в Мемфис, където е отишъл да подкрепи стачкуващи боклукчии. Смъртта му на 39-годишна възраст предизвиква размирици в редица големи градове на САЩ.

Петдесет години по-късно в цялата страна е почетена паметта му: във Вашингтон се събра многолюдна тълпа около внушителния му мемориал по време на демонстрация срещу расизма.
В Мемфис около 10 000 души се събраха пред мотела «Лорейн», който днес е музей. Камбаните на църквите в САЩ биха 39 удара в точния час, когато Кинг е улучен от фаталния куршум.

«Най-истинският начин да се почете баща ми е да се борим за създаване на по-справедлив, мирен и човечен свят. Нека декларациите да съвпаднат с целенасочени усилия за изкореняване на бедността, милитаризма и расизма», написа в Туитър дъщерята на пастора Бърнис Кинг, която участва в церемониите в родния град на Мартин Лутър Кинг Атланта, в щата Джорджия.

Мартин Лутър Кинг символизираше «изцеляването, надеждата, той не умря напразно», заяви известният борец за граждански права Джеси Джексън от балкона на мотела, където се е намирал заедно с Кинг през 1968 г.

«Макар и да бе несправедливо отнет от тази Земя, той ни остави в наследство справедливостта и мира», написа в Туитър президентът на САЩ Доналд Тръмп, който е обвинен в поощряване на американската крайна десница с множеството си изказвания против имигрантите.

«Наследството на доктор Кинг е не само да го помним, а да вървим по стъпките му, за да преобразим страната си», заяви в Мемфис сенаторът демократ Бърни Сандърс.

Преследваният от полицията по време на политическата си кариера борец за расова справедливост и ненасилие вече е честван с национален празник в САЩ около рождената му дата 15 януари — Денят на Мартин Лутър Кинг, който се отбелязва в третия понеделник на януари.

През 1955 г. Мартин Лутър Кинг оглавява движението за бойкот на сегрегационистките автобуси в Монтгомъри, щата Алабама, където е баптистки пастор. На 28 август произнася прочутата си реч «Имам една мечта» пред около 250 000 демонстранти във Вашингтон по време на «похода за трудова заетост и свобода».

Година по-късно той е удостоен с Нобеловата награда за мир за ненасилствената си съпротива за расовата сегрегация.
В края на живота си пастор Кинг категорично се противопоставя на Виетнамската война, навличайки си гнева на политиците.

Макар и сегрегационизмът да е премахнат в САЩ, расизмът, несправедливостите и полицейското насилие над чернокожи продължават да съществуват в американското общество, отбелязва АФП.

«Мисля, че той силно би се разочаровал да види къде сме днес, от света изобщо и от расовите отношения в частност», каза Амилия Лофтън, участничка в церемониите във Вашингтон, където е преживяла размириците от 1968 г.

«Сякаш сме се върнали в миналото, в едно време, когато са се държали оскърбително с хората заради цвета на кожата им», добави тя.

По Си Ен Ен синът на пастор Кинг, Мартин Лутър Кинг Трети обяви, че скоро заедно със семействата на Махатма Ганди и Нелсън Мандела ще бъде дадено начало на световна инициатива за насърчаване на ненасилието сред младите хора.
/Христо Попов/ БТА

Тагове: ; ;