Бъдещият глава на Агенцията за национална сигурност и Киберкомандването на САЩ ще се противопоставя на «най-голямата стратегическа заплаха за САЩ» — опитите на Русия да се намесва в американските избори, съобщава The Washington Post.
Генерал-лейтенант Пол Накасоне, чиято кандидатура трябва да бъде утвърдена този месец, ще се бори с агресивните опити на Русия да се намесва в електронната мрежа и други важни обекти от инфраструктурата на САЩ и, ако се наложи, ще предоставя на президента и на министъра на отбраната на страната варианти за противодействие на тези провокации, пише изданието.
 «Русия е най-значителната заплаха за националната сигурност, с която Пол Накасоне се сблъсква в Киберкомандването и АНС, — заяви бившият помощник на министъра на отбраната по въпросите за киберсигурността Ерик Розенбах.
Отчитайки растящото напрежение между САЩ и Русия, както и факта, че Русия продължава да се намесва в ключовите демократични институции и да води информационни кампании, тази страна ще се превърне в негова главна стратегическа задача, когато той приеме командването».
По време на слушанията, както пише американското издание, 54-годишният Пол Накасоне заяви, че, когато става дума за руските кампании срещу САЩ, «най-главното е да се промени поведението».
«Искаме Русия да си плати сметката», отбеляза Накасоне, който понастоящем ръководи Киберокомандването на Сухопътните войски на САЩ.
В това позицията му прилича на подхода на напускащия поста си глава на АНС и Киберкомандване Майкъл Роджърс, който твърди, че действията на САЩ по отношение наказанието над Русия за намесата й в изборите през 2016 година «не е променило поведението на страната».
Освен Русия, АНС и Киберкомандването внимателно следят Иран и Северна Корея, които стоят зад многобройни кибератаки, продължава изданието.
Както съобщава  The Washington Post, колегите на Накасоне, отбелязвайки неговото креативно мислене, казват, че той има много правилен подход към тази важна задача, продължава изданието.
«Той е умен, решително настроен лидер», заяви бившият заместник глава на Киберкомандването Кевин Маклафлин.
«Той трябва да предложи иновативни методи за защита на САЩ в сътрудничество с други структури на правителството и с частния сектор. Уверен съм, че Пол ще може да направи това», каза Маклафлин.
«Той е много търпелив и въздейства на хората чрез определени неща, — твърди един от офицерите от ВВС. — Никога не съм го виждал открито да воюва с някого, но той печели всички най-важни битки», твърди офицерът.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник:https://www.washingtonpost.com/world/national-security/incom

 

Тагове: ; ; ; ;