За първи път след студената война Америка изпрати в Европа артилерийска бригада, която може да сваля самолети и вертолети, действащи на малки височини, съобщава Майкъл Еванс за  The Times.
Изпращането на 68-а зенитна артилерийска бригада от Южна Каролина в Ансбах (Германия) показва ръста на безпокойство по повод «заплахите от страна на Русия» и «тревожните пропуски» в американските войски на Европа.
«Ние позволихме на нашите войски в Европа да посърнат, а руснаците доказаха, че те могат да запълнят територията с артилерия.
Веднъж те унищожиха украинска артилерийска чат за 20 минути», заяви представител на НАТО.
Американската бригада ще се занимава с координация на въздушната отбрана на граничните държави, такива като Естония, Латвия, Литва и Полша, с цел «сдържане агресията на Русия».
Тези страни ще вземат на въоръжение зенитно-ракетните комплекси  Stinger и Avenger.
Америка започна да извежда ракетните система от своите гарнизони преди 15 година, защото се считаше, че те повече няма да са необходими след студената война, в периода на «рязкото подобряване на отношенията между Русия и Запада», отбелязва авторът на материала.
Но завръщането на артилерийските бригади в Германия показва за промяна на отношението на НАТО към Кремъл, който отново стана «потенциален противник», пише изданието.
Необходимостта от въздушна отбрана в Източна Европа беше посочена от военния аналитик Андрю Крепиневич, близък до министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис:
«Не считам, че НАТО има достатъчно военна мощ в граничните страни, за да обезпечи приемлив баланс срещу броя и качеството на войските, които могат да задействат руснаците», подчерта експертът.
При президента Тръмп Пентагонът осъзна, че главните страни-конкуренти, особено Русия, представляват «най-голямата заплаха за сигурността на Запада», пише изданието.
Според представителя на НАТО, Русия е разработила «високотехнологично оръжие», например ракетната система С-400, която може да представлява «сериозна заплаха за изтребителите на НАТО».
Алиансъ се намира в процес на създаването на нови системи на материално-техническо обезпечение с цел защита на Европа в условията на военна криза, резюмира авторът на The Times.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник:https://www.thetimes.co.uk/edition/world/us-moves-to-bolster-european-defences-against-the-kremlin-zlp20nk9x

Тагове: ; ; ; ; ;