Над 300 човека с руски и македонски знамена се събраха пред сградата на посолството на Русия в Македония в подкрепа на руския народ във връзка с прогонването на сътрудник от дипломатическата мисия. Това бе съобщено от мястото на събитието.

Събирането на граждани пред сградата на руското посолство бе съпроводено с македонски и руски патриотични песни.

Организатори на акцията бяха представители на партията «Eдинна Македония» начело с председателя й Янко Бачев. По време на мероприятието той подкрепи руския народ в речта си.

«В ЕС искат да ни присъединят отделно взети корумпирани македонци, спонсорирани с чуждестранни средства. Ние вярваме в съюза с Русия, вярваме във вас. И чакаме този съюз да се осъществи», заяви Бачев.

С думи на благодарност към присъстващите се обърна главата на руската дипломатическа мисия в Македония Олег Щербак

«Благодаря на всички тези, които в тези дни са за дружбата и сътрудничеството между нашите страни и срещу мръсните провокации по отношение на Русия», заяви посланикът.

На 26 март САЩ заявиха за прогонването едновременно на 60 руски дипломати и за закриването на генералното консулство но Русия в Сиатъл.

Още 24 европейски страни, Австралия, Грузия и Канада също изгониха дипломатите от РФ (общо 63 човека).

Тази координирана акция се проведена на фона на отравянето на екс-полковника от ГРУ Сергей Скрипал в английския Солсбъри, за което редица западни страни обвиняват Русия.

Москва отхвърли съпричастността си към инцидента и обеща да отговори на неприятелските стъпки на тези държави.

Към посочените страни се присъедини и Македония, чийто власти взеха решение да изгонят един сътрудник от руското посолство.

Тази стъпка предизвика нееднозначна реакция в македонското общество.

На 27 март в Скопие бе проведен масов митинг, чийто участници обявиха, че са против прогонването на руския дипломат.

Щербак оцени решението на властите на Македния като неприятелска и необоснована стъпка, предприета «под влиянието отвън» и нанасяща удар по самата република.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;