«Не повлече ли след себе си като снежна топка делото Скрипал — отравянето с химическо вещество на бившия руски шпионин във Великобритания, в резултат на който жертви станаха и случайни хора, — своеобразна антируска истерия на Запад?», пита Рено Жирар за  Le Figaro.
 Според френския журналист, той е разтревожен, че след изборите през 2019 година «под егидата» на Русия може да се създаде «антиевропейски Европарламент», който може да хвърли Брюксел в 5-годишен хаос.
Според автора, техническите средства на Русия, които тя използва за намеса, са помогнали да се дестабилизара Великобритания, Италия и Испания.
НО:
Както отбелязва авторът, Движението за независимост в Каталуния и италианската партия «Лига на Севера» са процъфтели дълго преди идването на власт на Путин.
«Те вече бяха много силни» през 1999 година, когато Западът «извършване широкомащабно финансиране» на предизборната кампания на Борис Елцин.
Що се отнася до брекзита, то негов «основен певец» беше Борис Джонсън.
«Ако работите на ЕС днес вървят лошо, то за това са виновни «не злите руснаци»! За това са виновни самите европейци», счита Рено Жирар.
Казват, че идването на власт на Тръмп е станало факт, благодарение на Русия.
«Но руснаците ли са виновни за политическото разочарование на белите американски работници?
Те ли предложиха на САЩ изборна система, в която президент може да стане този, който има три милиона по-малко гласове от конкурента си?
Нещата трябва да се оценяват такива, каквито са: професионалната кариера, славата и политическото излитане на Тръмп — това е феномен, при това американски.
Фактът, че той продължава да се ползва с популярност сред републиканския електорат няма никакво отношение към Москва», твърди френският журналист.
Според Жирар, глупаво е да се превръща «в жертва» Русия за всички беди на Запада.
Очевидно е, че Русия се опитва да изработи стратегия за влияние над Запада — подобно на това, което винаги е правил Западът по отношение на Изтока.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник:http://www.lefigaro.fr/vox/monde/2018/04/02/31002-20180402ARTFIG00155-renaud-girard-les-russes-ne-sont-pas-responsables-de-tous-nos-maux.php?redirect_premi

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;