Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) ще заседава днес — ден след като британска лаборатория призна, че няма доказателства, че използваното при покушението срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал вещество произхожда от Русия, предаде Франс прес.
Представителите на 41 държави — членки на ОЗХО, ще се съберат в 11 часа българско време в Хага по искане на Москва за нова размяна на дипломатически аргументи по казуса, който доведе до една от най-сериозните кризи между Русия и Запада след Студената война.
Няколко дни след покушението срещу Скрипал и дъщеря му Юлия, извършено на 4 март в английския град Солсбъри, ръководителката на британското правителство Тереза Мей обвини Москва и каза, че това било «единственото възможно обяснение».
Кремъл отрича да е замесен и руският президент Владимир Путин изрази вчера надежда, че срещата на ОЗХО ще сложи точка на разследването.
«Тази руска инициатива е нова тактика за диверсия, предназначена да осуети работата на ОЗХО» в разследването, реагира в комюнике британското външно министерство, БТА

Тагове: ; ; ; ; ;