4 април 2018- Нюз Фронт.

На ежеседмичния брифинг в сряда, официалният представител на Руското Външно Министерство Мария Захарова коментира мащабното разследване на Диляна Гайтанджиева по повод разкритията й свързани с взаимодействието между САЩ и Великобритания, разработките на химическо оръжие, и делото «Скрипал».

 

 

На миналия брифинг ми беше зададен въпрос от представители на българските медии относно излязлото на 27 март 2018 година разследване на независимата българска журналистка Диляна Гайтанджиева, посветено на британската химическа лаборатория в „ Портън Даун“.

Тогава все още не разполагах с разследването, но по-късно успях да се запозная с него.

Става въпрос за анализ на научни отчети, статии, публикации в медиите, данни от регистъра на федералните договори на САЩ, информация от британското правителство, публикувана в съответсвие със закона за свобода на информацията от 2002 година.

Представени са изводите, до които стига журналистката.

Първо, се изяснява, че в „ Портън Даун“ не са спирали не само изпитанията на различни вируси, в това число „Ебола“, Марбург“, енцефалит, сибирска язва, но са извършвани изследвания на иприт, фосген и нервнопаралитически вещества върху животни. Общо, 122 хиляди животни, при това, разбира се, не е ясно колко от тези животни са загинали.

Второ, журналистката констатира, че тази дейност на „ Портън Даун“ се е провеждала по поръчка и с щедрото финансиране от страна на САЩ- страна, която към настоящият момент не е унищожила арсенала си от химическо оръжие, оправдавайки се на недостиг на финансови средства. То си е „логично“ – да спонсорираш лаборатория на Великобритания, и при това да не намериш средства за унищожаването на собственото си химическо оръжие. А става въпрос за десетки милиони долари отделени от американците за британската химическа алаборатория, в това число и по линия на Пентагона ( около 70 милиона долара), агенцията по снижаване на заплахите към Министерството на отбраната на САЩ ( над 2 милиона долара).

Много се надявам, че тази информация също ще изкоментират и в Държавния департамент на САЩ. Те там се специализират по морски чудовища, но тук информацията също си е вълнуваща.

 

Както следва от проведеното изследване, освен гореизброената дейност, химическата лаборатория » Портън Даун» е провеждала и секретна работа с бойни отравящи вещества, за кочто е получила от Пентагона за последните няколко години около 40 милиона долара.

Къде са хората от Пентагона, Държавния департамент на САЩ с техните туитъри, социални мрежи, акаунти, сайтове и брифинги?

Тази информация е достойна  да бъде коментирана.

Очевидно, че представените в тази публикация данни, първо, се нуждаят от коментар на американските представители. И второ, трябва да се изучат от експерти по целия свят. Трето, ако тази информация се потвърди, то данните са несъвместими с официално декларираните цели и задачи на тази химическа лаборатория. А това може да говори за нарушения на Конвенцията за забрана на химическо оръжие.

Ние анализираме всички публикации по тази тема и ценим приноса на всеки един. Опитваме се да изобличим лъжата, която виждаме, при това обръщаме внимание на предоставяните данни и се опитваме да ги проверим, дейтвително ли имат отношение към фактурата на случилото се»- коментира Мария Захарова по време на брифинга.

 

 

 


Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;