Законопроект, регулиращ използването на знамето на «Организацията на украинските националисти — Украинската въстаническа армия» (ОУН-УПА) наред с държавните символи на Украйна, трябва да се приеме независимо от реакцията на Полша, заяви за  «Обозреватель» депутатът от Върховната рада от партията «Народен фронт» Юрий Тимошенко.

«Аз 100 % съм за черно-белия флаг, за свещения флаг на борбата, за знамето на ОУН-УПА, да дадем достоен отговор на полските негодници, които тъпчеха това знаме, издевателствайки над нас и нашето достойнство», каза той.

Парламентаристът подчерта, че е за това червено-черните знамена да се появят по централните площади във всички градове в страната.

В края на март група депутати от Върховната рада внесоха законопроект, предлагащ да се окачват знамената на ОУН-УПА на сградите на държавните органи на власт.

През май 2015 година Петро Порошенко даде на тази организация статуса «борци за независимост» на Украйна, а на нейните участници — право на социални помощи.

Сенатът на Полша в края на януари прие закон, който предполага наказателно преследване за пропаганда на «бандеровска идеология» и отричане на Волинското клане.

Пред февруари го подписа президентът на страната Анджей Дуда.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ;