Опозиционната Сръбска радикална партия призова властите в страната да се присъединят към Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС).
Това съобщават  «Известия», позовавайки се на един от лидерите на партията Александър Шешел.
Според него, партията е подготвила специална резолюция по дадения въпрос, която ще бъде изпратена до всички политически сили в страната в близко време.
«Сърбите не трябва да допуснат задълбочаване на сътрудничеството на Белград с НАТО — организацията, която унищожи бивша Югославия и е виновна за гибелта на
над 2.5 хиляди човека по време на бомбардировките през 1999 година.
Не искаме да повторим пътя на Черна гора, която натикаха в алианса, независимо от мнението на местното население», казва за изданието Шешел.
Отбелязва се, че въпросът е станал особено актуален след ареста от косовските спецслужби на ръководителя на канцеларията за Косово и Метохия към сръбския кабинет министър Марко Джурич и изострянето на ситуацията в регион.
По-рано се съобщи, че в Косовска Митровица 32 човека са пострадали в резултат на нападение на въоръжен спецназ по време на мирно  събрание на сърбите.

Пред 1992 година Армения, Казахстан, Киргизия, Русия, Таджикистан и Узбекистан подписват в Ташкент договора за колективна сигурност (ДКС). Азербайджан подписва договора през 1993, Грузия — през 1993 , Белорусия — през 1993 година.

Договорът встъпва в сила на 20 април 1994 година. Договорът е бил предвиден за 5 години и допускал продължение. На 2 април 1999 година президентите на Армения, Белорусия, Казахстан, Киргизия, Русия и Таджикистан подписват протокол за продължаването срока на действия на договора в следващия петилетен период

През 2014 г. Сърбия и Афганистан получиха статут на наблюдател в парламентарната асамблея на ОДКС.

От края на 2014г. се водят преговори с Иран да получи статут на наблюдател през 2015  година.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ;