На фона на рязкото охлаждане на отношенията между Русия и САЩ се оказа, че някои американски милиардери са започнали да си строят убежища, резервират си места в бункери и се запасяват в случай на ядрена война.

В западните СМИ тази тема е табу, за това пише само «жълтата преса» периодично — пише за чудесата, които творят американските милиардери в случай на апокалипсис.

Обикновените граждани на САЩ сериозно се замислят вече за оцеляването си в случай на ядрена или гражданска война.

Строителите-гиганти предлагат широк избор на убежища за «съдния ден» — от спартански общежития в захвърлени газопроводи до бункери клас «лукс».

Цените са зашеметяващи.

Бункерите за милиардерите започват да се строят и продават още в началото на 2000 година.

Модата е наложена от звездите в Холивуд.

Всички те са вдъхновени от книгата «Суверенният индивид», която през 1997 година е написана от двама англичани — от финансиста Джеймс Дейл Дейвидсън и журналиста лорд Уилям Рис-Мог.

Подзаглавието на този футуристичен трактат е «Как да оцелеем и преуспеем при краха на държавата на всеобщото благоденствие».

Стратегията на двамата англичани намира място в съзнанието на желаещите да оцелеят по целия свят.

Авторите предсказват в творбата си появата на криптовалутите, които ще заменят обичайните пари.

Те посочват Австралия и Нова Зеландия като идеално убежище за тези, които искат да се спасят от ядрени конфликти, граждански войни и краха на икономиката на САЩ.

Но главното в книгата е това, че тя съветва богатите в случай на световна катастрофа да не обръщат внимание върху моралните предразсъдъци.

Понятието «суверенен индивид», използвано от авторите, е взаимствано от френския философ Жорж Батай.

За него идеален «суверенен индивид» са например героите на маркиз дьо Сад, които получават удоволствие само при нарушаването на всички закони и правила.

Основното послание от тази Библия на богатите оцеляващи е милиардерите окончателно да се освободят от «химерата, наречена съвест».

Защото при всички положения, както се твърди, традиционният морал ще загине заедно с традиционните държави.

News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;