Русия се обърна към Организацията за забрана на химическото оръжие с молба да й се предостави информация по делото за бившия двоен агент Сергей Скрипал, съобщава немското издание  Handelsblatt.

Министерството на външните работи на Русия изпрати в ОЗХО цяла поредица от въпроси по повод разследването за отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия във Великобритания.

Руската страна се интересува от следното: за каква помощ се е обръщала Великобритания към дадената организация и по какъв начин е била гарантирана сигурността на местопрестъплението.

Молбата до ОЗХО е била изпратена от МВнР в деня, в който руските дипломати заедно със семействата си се върнаха на два самолета в Москва.

Както припомня изданието, руските дипломати са били принудени да напуснат представителството на страната си в западните държави в резултат на нападението в британския Солсбъри над Скрипал с употребата на отровно вещество.

Както се съобщава в статията, преди четири седмици Скрипал и неговата дъщеря са били открити в безсъзнание на пейка в Солсбъри.

Според версията на британската страна, те са били отровени с разработения още в СССР отровен газ «Новичок», пише изданието.

ОЗХО е била помолена да окаже подкрепа за изясняване на обстоятелствата по това нападение.

«Според Лондон, Русия вероятно носи отговорност за това нападение», отбелязва Handelsblatt. Москва отрича своята съпричастност към този инцидент.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:http://www.handelsblatt.com/politik/international/organisation-fuer-das-verbot-von-chemiewaffen-russland-wendet-sich-im-fall-skrip

 

 

Тагове: ; ; ; ;