Русия разработва нова «военна играчка» за Путин — авиобомбата-невидимка «Дрел» за изтребителите пето поколение  Су-57, съобщава Daily Express. Както пише изданието, това ново въоръжение ще заздрави опасенията по повод вероятното начало на трета световна война.
Генералният директор на концерна  «Техмаш» Владимир Лепин заяви, за тяхната разработка може да бъде приета на въоръжение още тази година.
А неговият заместник Александър Кочкин отбеляза:
«Дрел» може да се приложи във всички типове самолети — от далечните стратегически бомбардировачи до щурмовите самолети».
Под подчерта още, че авиобомбата предоставя на самолета възможност да нанася удари по обекти без да прониква във «въздушното пространство на врага», се казва в статията.
Далечината на поражение на бомбата е над 30 км.
«Самолетът хвърля бомбата, тя планира, бойните елементи започват самоприцелване и установяват площта на района на целта», заяви Кочкин.
 Една бомбена касета «Дрел» може да унищожи танкова колона или ракетна батарея на противника, се посочва в статията.
При това авиобомбата е почти невидима за топлинните радари, а също е невъзприемчива към радиоелектронните средства за противодействие.
Както отбелязва изданието, съобщенията за тази бомба са се появили скоро след като в британския град Солсбъри е бил отровен двойният агент Сергей Скрипал, а западните страни са изгонили «подкрепяните от Путин дипломати».
Обявлението за авиобомбата може да се интерпретира като «поредният сигнал за агресия от страна на Кремъл», се казва в статията.
Русия вече прие ответни мерки по отношение страните от «западната ос», а понастоящем укрепва своя военен потенциал, пише Daily Express. 
Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.express.co.uk/news/world/940027/putin-world-war-3-new-stealth-bomb-nuclear-war

 

Тагове: ; ; ; ; ;