Бойците на бунтовническата групировка «Джаиш ал ислам» трябва да предадат карти на минните полета и подземните тунели при изтеглянето си от сирийския град Дума в района Източна Гута, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС, като се позоваха на Руския център за помирение на воюващите страни в Сирия.

«В съответствие с исканията на руската страна бойците трябва при изтеглянето си от град Дума да представят карти на минните полета и подземните тунели, доброволно да разминират сградите, да разчистят барикадите и основните маршрути за движение на транспорта», каза началникът на центъра генерал-майор Юрий Евтушенко.

Според Русия е постигнато предварително споразумение за изтегляне на бойците на «Джаиш ал ислам» от предградията на Дамаск в Източна Гута.
Член на общинския съвет на Дума обаче каза, че няма споразумение за изтегляне на бойците на «Джаиш ал ислам» от града, който е един от последните бунтовнически бастиони около Дамаск, и за предаването му на правителствените сили. Ияд Абделазиз заяви все пак, че днес ще бъде позволено евакуирането на «хуманитарни случаи».

Сирийската информационна агенция САНА съобщи, че над 1000 бойци на групировката «Файлак ар Рахман» и членове на техните семейства са напуснали Дума с 24 автобуса и са се насочили към северната сирийска провинция Идлиб.
Това е първата организирана евакуация на бойци от града, обсаждан от правителствените сили от 2013 г.
По думите на Евтушенко над 153 000 души са напуснали Източна Гута от началото на хуманитарното прекратяване на огъня, бта

Тагове: ; ; ; ;