Електронните системи за позициониране GPS и навигационните системи неочаквано излязоха от строя в Източното Средиземноморие надалеко от Сирия, съобщи пресата на Кипър.

С аналогичен проблем са се сблъскали в акваторията на Средиземно море и всички авиационни служби и самолети.

Именно затова органите на гражданската авиация на Кипър и Турция са били принудени да изпратят извънредни уведомления чрез  NOTAM, която оперативно разпространява информация за промени в правилата за поведение и обезпечение на полетите с аеронавигационна информация.

От съобщението на Департамента за гражданска авиация на Кипър следва, че командирите на самолети и други въздушни апарати са започнали да докладват за постоянно прокъсване на системата за позициониране

GPS и навигационната система в някои райони.

Съществуват няколко версии за случилото се, но една от ключовите е пробив в някои електронни системи в районите на бойните действия на територията на сирийската република.

Площта на т.нар. покритие излиза извън пределите на страната.

Във въздуха са били фиксирани както руски, така и американски самолети, които са можели да повлияят върху работата на навигационните системи в Източното Средиземноморие.

До момента не е ясна причината за пълното затъмнение, но според военни експерти, голяма е вероятността това да е ефект максималната работа на руските средства за радиоелектронна борба в Сирия.

На фона на съобщенията за това, че Вашингтон се подготвя за ракетен удар по републиката, може да се предположи, че Русия тества новия се «радиоелекронен купол».

News Front

 

Тагове: ; ; ;