Русия е изпратила списък с 13 въпроса до Техническия секретариат на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), свързани с отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му, предаде ТАСС, цитирайки съобщение на руското външно министерство.
«Постоянното представителство на Русия към ОЗХО изпрати на Техническия секретариат на организацията списък с въпрос, свързани с изфабрикуваното срещу Русия «дело на семейство Скрипал», се казва в изявлението, публикувано на сайта на министерството.
Русия иска да знае каква помощ е поискал Лондон от Техническия секретариат на ОЗХО, каква информация и доказателства е предоставил на Техническия секретариат от британска страна, кой е оглавявал групата от експерти на ОЗХО, посетила Великобритания и в кои сертифицирани лаборатории ще бъдат извършени изследванията.
Освен това Русия иска да научи потвърждение на какви данни е поискала Великобритания — дали само на факта, че е използвано нервнопаралитично вещество, или че то се отнася към вида, наричан «Новичок» в западните страни.
Други въпроси се отнасят до участието на Франция в разследването, включително дали Техническият секретариат е разрешил споделянето на информация със страни от ЕС и дали Франция е предавала материали от собственото си разследване на ОЗХО, БТА

Тагове: ; ;