Учениците от Германия, намиращи се на визита в Крим, бяха поразени от мащабите на международния детски център «Артек», събощи пресслужбата на детския лагер.

По-рано се съобщи, че немските ученици ще посетят Ялта в рамките на международния проект за народна дипломация.

В състава на делегацията са 17 ученици от Аугсбург и Хамбург.

В продължение на седмица гостите ще се запознаят с ялтенските си връстници, а също ще посетят дворци и музеи.

На свой ред министърът на външните работи на Украйна Павел Климкин написа в своя Туитър, че визитата на немските деца «заради липсата на консулска защита е много опасна авантюра».

Главата на дипломацията счита, че организаторите на пътуването «трябва да бъдат привлечени към отговорност».

Немските ученици са били поразени от мащабите на строителството на новия лагер  «Солнечный» и като цяло от мащабите на «Артек», който те вече са разгледали.

Михаил Риферт от Аугсбург казва, че «нито в Германия, нито в Европа няма такъв детски лагер», се казва в съобщението.

Особен интерес по време на екскурзията на немските ученици е предизвикало посещението в Артек на Музея на космонавтиката и възможността да постоят на стола на космонавтите, на който първите покорители на космоса са тренирали своя вестибуларен апарат преди полета, добавиха от детския лагер.
«С голям интерес децата разбраха, че ежегодно в детския център с подкрепата на Роскосмос има международна космическа смяна, а за година с космическия профил са свързани програмите на цяла поредица от тематични партньори на «Артек», отбелязват от пресслужбата.
Немските ученици също са посетиили лабораториите по роботехника, композитни материали, авиомоделиране, цифрови лаборатории в училищата в Артек, се допълва в съобщението.
Петя Паликрушева


 

Тагове: ; ; ; ; ;