Президентът на Турция Реджеп Ердоган прочете редове от Корана в бившия патриаршески храм „Света София“ в Истанбул, с което предизвика недоволството на християните, предава БГНЕС. Това съобщава The Independent.

Турският лидер издекламирал първите редове от ислямското Свещено писание в чест на „душите на тези, които ни оставиха в наследство (сградата на храма), особено на завоевателите на Истанбул (Константинопол)“. Самият президент описа свето изказване на „святото място“ като „трудно и вълнуващо“. Ердоган произнесе речта си на откриването на фестивал на изкуствата. Церемонията мина в турския град край Босфора в храма „Света София“ („Айя София“), който дълго време е бил най-големият християнски храм, а сега е музей.

Изданието съобщава, че постъпката на турския лидер е възмутила Гърция, където 98% от населението изповядва православието. Атина се обяви срещу религиозните изказвания на Ердоган на територията на бившия християнски храм, като подчерта светския статут на днешния музей. Храмът „Света София“ е завладян от османските нашественици в средата на XV век по време на завладяването на Константинопол. Тогава е превърната в главната джамия на Османската империя. През 30-те години на XX век Мустафа Кемал Ататюрк я превръща в музей като се разкриват скритите стари мозайки, но и запазва изградените допълнителни елементи от периода като джамия, за да стане символ на съвместното съществуване на различните религии. Храмът е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Тагове: ; ; ;