На фона на скандала, разгорял се след известията, че данните от редица профили във Facebook са попаднали в ръцете на компанията Cambridge Analytica, платформата побърза да предприеме първата стъпка, за да възстанови репутацията си, предава El Periódico.

Фейсбук реши да направи промени в политиката си конфиденциалност, облекчавайки достъпа до настройките за конфиденциалност, подобрявайки инструментите за търсене, качване и изтриване на данни от платформата, а също променяйки менюто на настройките за мобилните устройства.

“Миналата седмица стана очевидно колко много неща още трябва да свършим, за да обезпечим спазването на нашата политика и да помогнем на хората да разберат как работи Фейсбук, а също какъв избор имат те по отношение достъпа до личните данни”, цитира изданието думите на представители на компанията.

Изданието отбелязав, че представителите на Фейсбук са заявили за намерението си да ускорят прилагането на нови мерки, за да успокоят ползвателите на платформата.

Съобщава се, че обявяването на това е съдействало за ръста на акците на компанията с 1.2 %.

Независимо от това понастоящем акциите на Фейсбук се срутиха със 17 % от стойността им преди появата на информацията за изтичане на лични данни.

Изданието твърди, че промените не са убедили аналитиците, които твърдят, че по такъв начин компанията само едва коригира наличните проблеми.

Аналитикът от Pivotal Research Group Брайън Уизер заяви, че “изглежда предполагаемите промени няма да бъдат особено значителни”.

Уточнява се, че промените ще облекчат ползвателите да контролират своите настройки за конфиденциалност. Те ще мога да разчитат на голям контрол над следното: каква информаци споделят, рекламата, появяваща се на страницата им и кой вижда техните съобщения, поставени на профила им.

“Ясно и на висок глас ни казаха, че настройките за конфиденциалост и други важни инструменти твърде трудно се намират и че трябва да работим усилено, за да информираме хората за това”, цитира  El Periódico думите на представителя на Facebook.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.elperiodico.com/es/internacional/20180328/facebook-cambia-politica-privacidad-para-lavar-imagen-escanda

Тагове: