Светът стъпи в епохата на хиперзвуковото оръжие

Информацията за създаването, успешните изпитания и изпращането на опитно-бойно дежурство на хиперзвуковия авиационен ракетен комплекс «Кинжал», беше напълно неочаквана.

На 1 март 2018 година в посланието си към Федералното събрание Владимир Путин обяви това публично, с което предизвика небивал интерес и у обикновените граждани, а и сред представителите на военните блокове.

Какво е хиперзвуковото оръжие «Кинжал»?

Това е хиперзвуков авиационно-ракетен комплекс, включващ в себе си самолет-носител и бойна ракета, която се движи с хиперзвукова скорост.

Самолетът носител по предложение на специалистите ще бъде изтребителят-бомбардировачът

 Су-57 (или една от неговите модификации), той ще доставя хиперзвуковата ракета до точката на хвърлянето, след което хиперзвуковата ракета  АРК «Кинжал» ще развие скорост на полета  12250 км\ч., и, извършвайки маневриране, в зависимост от условията на местността, ще се насочи към посочената цел.

Отчитайки скоростта на полета, хиперзвуковата ракета може да достигне максимално отдалечена цел (над 2000 километра) за по-малко от 10 минути, което превръща ПВО и ПРО на вражеските за Русия въоръжени сили в напълно безполезни, а прихващането на подобни ракети фактически става невъзможно.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ;