Израел не е част от 24-те западни правителства, които дружно обвиниха Русия за отравянето на екс-сътрудника на ГРУ Сергей Скрипал и прогониха над 100 руски дипломати.


Счита се, че това е най-голямото прогонване на руски разузнавачи в историята. Правителството на Израел повдига по въпроса следните свои съображения:

  1. В секретния доклад на израелското разузнаване премиерът било посочено за  Бинямин Нетаняху и за министъра на отбраната Авигдор Либерман, че макар военния химически агент, използван за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му да бил първоначално произведен в СССР, днес минимум 20 други държави в целия свят произвеждат и съхраняват незаконния химически агент.
  2. Миналата седмица Израел се опита да определи позицията на президента на САЩ спрямо обръщението на премиера на Великобритания Тереза Мей и съюзниците по повод активното възмездие над Москва.

Това е важно, отчитайки отношенията между Израел и Москва и взаимодействието с руското командване в Сирия.

Отговорът, пристигнал до Ерусалим от Белия дом, бил уклончив.

3. Внезапното решение на президент на САЩ да прогони 60 руски дипломати и да закрие консулството в Сиатъл е свързано със стремежа да предреши бъдещето на иранското ядрено споразумение.

Кампанията по този повод продължава и Израел все още очаква нейните резултати.

Тази седмица двама високопоставени европейски министри на външните работи, министърът на външните работи на Германия Хейко Маас и министърът на външните работи на Франция Жан-Ив Ле Дриан, призоваха израелския премиер в Ерусалим да предостави своите аргументи по въпроса.

 

 

 

Тагове: ;