1 април 2018-Нюз Фронт.

Израел, както и България не влязоха в списъка на страните ( 24) на западните правителства, които дружно и без доказателства обвиниха Русия в отравянето на баща и дъщеря Скрипал, и изгониха повече от 100 руски дипломати, забравяйки за съществуването и на Консулската конвенция.

Смята се, че това е най-голямия колективен заговор и експулсиране на руски дипломати в съвременната история. 

Ето обаче какво казва израелското разузнаване по повода.

 

В секретен доклад на израелското разузнаване представен на премиера на страната Бенямин Нетаняху и министърът на отбраната на Израел Авигдор Либерман, е било показано, че химическия агент и бойно отравящо вещество известно като «Новичок»   нашумяло покрай случая «Скрипал», за което се твърди, че е използвано при отврявянето на бившия полковник на ГРУ Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, и което първоначално се е разработвало в Съветския Съюз, към днешн дата най-малко 20 държави по света произвеждат и се запасяват с него. В разрез конвенцията на ООН.

Миналата седмица Израел се опита да изясни позицията на президента на САЩ по отношение на заявлението направено от премиера на Великобритания Тереза Мей към съюзниците им с призив за активно възмездие срещу Москва. 

 

Отговорът изпратен от Белия дом до Йерусалим обаче пристига достатъчно уклончив и неясен.

Но внезапното решение на президента на САЩ да експулсира 60 руски диплмати и да закрие консулството на Русия в Сиятъл след няколкоседмично избягване да говори по темата и директно да спомене Москва като «виновник», според източниците на израелското разузнаване, е свързано със тремежа на американско-европейското разбиране за това, как да се решава бъдещето на иранското ядрено споразумение. Тази кампаия все още продължава и Израел очаква резултатите й.

 

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;