В делото Скрипал се появиха допълнителни подробности за нервно-паралитичния агент от групата «Новичок».

Подробна информация за «Новичок» е публикувана в книгата на Владимир Мирзаянов, написана през 2007 година — съветският учен, потърсил политическо убежище в САЩ.

След публикацията САЩ и Великобритания активно поде;dj дискуiия за книгата и нервно-паралитичния агент «Новичок».

Документите от Държавния департамент на САЩ, публикувани в  Wikileaks, показват, че тогава държавният секретар Хилъри Клинтън е поръчала на дипломатите си да не говорят за Новичок и да не обсъждат въпроса, ако той възникне по време на преговорите за контрола над химическото оръжие.

«7. Ако участниците повдигнат въпроса за книгата на Вил Мирзаянов «Държавните тайни», представителят трябва:

  • Да съобщи за всички случаи, в които темата се повдига
  • Да не започва и да не провокира разговори за книгата или да не говори по същество, ако въпросът възникне по време на разговора
  • Да изрази недоволство от този проблем.
  • Да възпрепятства обсъждането на въпроси, предлагайки този въпрос «по-добре да бъде оставен на експертите в столиците».

Така наречена група нервно-паралитични агенти «Новичок» е разработена през 1970-те и 80-те години от Петр Кирпичев и Владимир Углев в рамките на съветската програма под кодовото име «Фолиант».

По-късно групата разработчици предава проекта на професор Леонид Ринк за по-нататъшно развитие на веществата, за да ги направят пригодни за използване в качеството им на военно оръжие.

Но СССР рухва.

Камин  произвежда тайно неголяма доза на единия от агентите Новичок и я продава на човек от латишската мафия.

През 1995 година отровата е използвана за убийството на руски бандит банкер и неговия секретар в Москва.

Произведени са още няколко дози, които също са продадени.

Тяхното местонахождение е неизвестно, но тези вещества са нестабилни и вероятно ефектът им отдавна лисва.

Още един учен от тези лаборатории, химикът аналитик Вил Мирзаянов получил задача да открие така изтеклите вещества.

Той знаел за програмата «Фолиант» и за разработените агенти на «Новичок».

В началото на 1990-те години той споделил за тях, властите започнали да го преследват, а през 1996 година му разрешили да замине за САЩ.

През 1997 година Русия и други държави от бившия СССР се присъединяват към Конвенцията за химическото оръжие и унищожават своите запаси от химическо оръжие, в това число производствените мощности.

Но производственото и изпитателно средство за агента «Новичок» вече било в Нукус, Узбекистан.

През 1999 година САЩ помага обектът да бъде ликвидиран.

През 208 година Мирзаянов публикува книга за своята история и химическите вещества, разработени в рамките на програмата «Фолиант».

В книгата влизат химическите формули на нервно-паралитичните агенти.

Днес Мирзаянов живее в Принстън, щата Ню Джърси.

Книгата възбужда нов интерес на учените — химици.

Хората, свързани с Конвенцията за химическите оръжия и Организацията за забрана на химическото оръжие имат силен интерес по въпроса.

Имало ли е наистина ново «четвърто поколение» на химическото оръжие, което е можело да бъде произведено лесно чрез свободни ресурси?

Разбира се, за това питали дипломати от САЩ, участващи в контрола над въоръженията и в ОЗХО.

Документите от Държавния департамент на САЩ, публикувани в  Wikileaks, предполагат, че САЩ и Великобритания са се опитвали да потушат всякакво обсъждане на книгата.

От тези документи на Държавния департамент на САЩ разбираме за няколко срещи през март и април на 1999 година, скоро след излизането на книгата на Мирзаянов за Новичок.

Американските дипломати в Хага питат ЦРУ, Съвета за национална сигурност и Държавния департамент, как да реагират на въпросите за книгата на Мирзаянов.

В последвалия отчет на делегацията на САЩ след съвещанието на Австралийската група не се споменава за «Новичок» и книгата.

Гореспоменатото не е единственото участие на Клинтън в делото «Новичок» и отравянето на Скрипал.

Президентската кампания на Хилъри Клинтън е платила на британската компания  Orbis за създаването на «мръсно досие» на Тръмп и за неговите предполагаеми връзки с Русия.

Иранските учени са синтезирали пет нервно-паралитични агенти на «Новичок». Синтезът е провеждан в макромащаб, за да се сведат рисковете до минимум.

Всички изпитания показали добър резултат, съответстващ на очакванията.

От всичко това следва, че не само Русия е била в състояние да създаде «Новичок», както твърди Тереза Мей.

News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;