Британските власти попълниха списъка на главните заплахи за страната за близкото десетилетие: сега в него, «освен Русия и тероризма», влизат също епидемиите от грип, крупни аварии в енергосистемата, наводнения и организирани престъпни групировки, съобщава  The Times, позовавайки се на публикувания вчера от правителството на Обединеното Кралство доклад «Обзор на силите и средствата в сферата на националната сигурност».

Както се уточнява в материала, в документа се посочват четири приоритети, представени преди три години в доклада «Обзор на стратегическата отбрана и сигурност», а именно: «международен тероризъм, отново възникнали заплахи от страна на отделни държави, разрушаване нормите на световния ред и влияние на технологиите, главно киберзаплахи».

Заедно с това авторите на доклада отнасят към заплахите за националната сигурност инфекциозните заболявания, природните катаклизми, авариите в енергосистемата в държавен мащаб и организираната престъпност, подчертава  The Times.

Както се твърди в доклада, дейността на особено опасните групировки със «задгранични връзки» предизвикват повече смъртни случаи, отколкото всички останали цитирани заплахи взети заедно.

Например, само престъпленията, свързани с наркотици, са причина за гибелта на 2500 човека за година.

Заедно с това авторите на доклада подчертават, че Великобритания планира с помощта на «съвременни средства за сдържане» «да уличи разходите за враждебни страни, терористични групи и лица, опитващи се да нанесат вреда в ежедневния живот на хората», пише  The Times.

Лондон ще използва своя «растящ арсенал от настъпателно кибероръжие», включително вредоносни програми, «способни да заразяват мрежите, а също да изтриват данни или да блокират достъп до тях».

Както отбелязва авторът на материала, в документа подробно се разглеждат т.нар. «доктрина на сливането», която представлява «хибриден подход към съвременните методи за водене на война, който задейства всички институции в правителството — от въоръжените сили, полицията и разузнавателните агенции до инструментите на меката сила, а също икономически и дипломатически средства».

Дадената концепция «е била създадена за противодействие на все по-активното използване от Русия на описаните преди пет години от главата на руските въоръжени сили Валерий Герасимов нетрадиционни методи за натрупване на влияние и форсиране на промени», подчертава авторът.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: https://www.thetimes.co.uk/article/flu-floods-and-organised-crime-are-threats-to-uk-9xh0fqjdf

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;