Москва уведоми Лондон, че трябва да изтегли малко над 50 свои дипломати от Русия, в отговор на изгонването на 23 руски дипломати от Великобритания, съобщи «Ройтерс», цитирана от «Дневник». Според външното министерство на Русия така в двете страни ще има еднакъв брой дипломати.

Днес говорителката на руското МВнР Мария Захарова, цитирана от ТАСС, уточни, че разликата между броя на руските и британските дипломати е над 50 души. «Ние настояхме за паритет. Британците имат 50 дипломати повече от нас», каза тя, от което следва, че Лондон трябва да върне у дома «малко над 50», добави тя.

По-рано през седмицата от Москва настояха свои служители от посолствата си в Русия да изведат редица европейски страни, сред които Финландия, Италия, Полша, Литва, Латвия, Холандия, Швеция, Естония, Германия, Испания, Чехия, Норвегия, Хърватия, Ирландия и Украйна. Мерките бяха в отговор на изгонването на руски дипломати от тези държава, като ответна мярка за отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му на територията на Великобритания.

Междувременно служител на Държавния департамент на САЩ съобщил пред «Франс прес», че Русия ще може да депозира нови искания за акредитация, за да замени своите дипломати, които САЩ сметнаха за шпиони и експулсираха. Тази седмица САЩ обявиха експулсирането на 48 дипломати от руското посолство във Вашингтон и на 12 други от руското представителство в ООН.

«САЩ експулсираха 48 служители на руското разузнаване, но не е казано, че Русия трябва да намали персонала на двустранното си представителство», обясни вчера представител на Държавния департамент. Той уточни, че всички нови молби за акредитация ще бъдат разгледани поотделно.

Москва отрича, че експулсираните дипломати са шпиони. В отговор Русия експулсира 60 дипломати на САЩ и обяви затварянето на американското консулство в Санкт Петербург, но също не поиска съкращаването на броя на американските дипломати. Вашингтон също ще може да депозира нови искания за акредитация.

Сега, Дневник

Тагове: ; ; ; ;