Според първите коментари на Министерството на отбраната на Китай, най-големите военно-морски маневри в историята на страната, проведени тази седмица в Южно-Китайско море, по време на които са участвали 40 военни кораби, са били само регулярни учения, предава Financial Times.

Според експертите, ученията са имали за цел да намекнат на западните ВМС да се държат по-далеко от Южно-Китайско море, 85 % над които претендира страната.

Изданието отбелязва, че Китай е изградил там около половин дузина изкуствени острови, за да подкрепи своите претенции към спорните територии.

Според полковника от Народно-освободителната армия на Китай в оставка Юе Хан, маневрите вероятно са отговор на ученията, проведени в Южно-Китайско море от американския самолетоносач  USS Carl Vinson през февруари тази година.

Маневрите имат за цел да покажат разочарованието на Китай от факта, че под предлог свобода на съдоходството американските военни постоянно влизат в спорите води, над които претендира Китай.

«Това без съмнение е най-крупната операция в Южно-Китайско море», цитира изданието думите на Хан, който вижда в действията от страна на Китай желанието на страната да демонстрира, че американският самолетоносач, който бил в региона толкова дълго време, не плаши Китай.

Според експерти, ученията на ВМС на Китай имат за цел да демонстрират твърдата позиция на страната относно Тайван.

«Това е ясен сигнал към американците, че териториалният суверенитет не подлежи на обсъждане по време на търговски преговори», подчертава експертът в областта на въоръжените сили на Китай Хари Ли във връзка с намеренията на САЩ да въведат твърди мерки срещу Китай.

Според директора на австралийския институт Лоуи Йен Греъм, маневрите имат за цел преди всичко да демонстрират китайското присъствие в региона, отбелязва изданието.

Официалният представител на Министерството на отбраната на Китай Рен Гоцян заяви, че основната цел на плановите учения е в стремежа на Китай да провери и укрепи възможностите си в подготовката на въоръжените сили на страната, а също да повиши тяхната бойна способност, пише  Financial Times.
Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://www.ft.com/content/ff945850-333c-11e8-b5bf-23cb17fd1498

Тагове: ; ; ; ; ; ;