Дончев: «Противопоставянето ескалира, чертае се нов световен ред»

България е изразила категорично солидарността си към Великобритания — и публично, и в частни разговори. Това каза пред Нова тв вицепремиерът Томислав Дончев по повод скандала около отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал в Лондон.

«България няма как да е между ЕС и Русия. България е в ЕС и по отношение на това спор няма», допълни той. И уточни, че от развоя на събитията зависи дали в бъдеще време ще бъде предприета друга мярка. На въпроса дали върху България е имало натиск по отношение на реакцията й по случая, той отговори:

«Имало е разговори. Не опити за натиск. Българското правителство не работи под натиск».

Според него ситуацията около конфликта между Москва и Лондон е по-лоша дори от тази по време на Студената война.

«Напрежението ескалира много, много бързо. Това е до голяма степен непозната ситуация и обичайните матрици не ни вършат никаква работа», смята Дончев.

«Много ми се иска това, което започва, по никакъв начин да не може да бъде определяно с термина «война». Противопоставянето ескалира. Има разлики, което чертае нов световен ред. Не смея да гадая как ще приключи това», допълни вицепремиерът.

«Това е използване на бойно отровно вещество, което е абсолютно недопустимо. Става въпрос за бивш полковник от руските служби. Нека не се правим на деца. Колко е трудно да се докаже кой по какъв начин е направил това нещо. Има различни теории кой има интерес», коментира той.

Сега

Коментари:

Зареждане ...