В предградието на Рака коренното арабско население вдигна въстание срещу контролираните от САЩ военни части, заяви началникът на главното оперативно управление към Генералния щаб на Русия генерал-полковник Сергей Рудской.

Според него, въстанието е започнало на 25 март в района на Ал Мансур, разположен на 25 км югозападно от Рака.

Недоволството на местните жители е предизвикано от това, че подкрепяните от САЩ бойци «се държат в чужда земя като окупатори».

Както отбеляза генералът, командването на Сирийските Демократични сили и местните органи за самоуправление, назначени от американците, не се справят с решаването на хуманитарните проблеми.

«Коренното арабско население е подложено на репресии и издевателсва, извършва се принудителна мобилизация. Това предизвиква остро недоволство сред местните жители», добави Рудской.

Според него, обстановката в Рака е още по-катастрофална.

«В столицата на провинцията, където се върнаха около 95 хиляди човека, инфраструктурата е разрушена почти напълно, жителите нямат достъп до комуналните и социалните услуги.

В града работи само една болница и родилен дом», каза той.

Рудской отбеляза, че заради неработещия водопровод има сериозни проблеми с обезпечаването с вода — често хората вземат вода направо от река Ефрат.

Той призова също да се открие достъп до Рака и Рукбан за международните хуманитарни организации и за хуманитарните конвои на ООН, за да се спасят мирните жители.

СИТУАЦИЯТА В ИЗТОЧНА ГУТА

Рудской сподели за ситуацията в Източна Гута.

Както подчерта той, вече седмица там няма боеве, основната част от територията е под контрола на сирийското правителство.

Според него, в предградието «се извършва безпрецедентна по мащабите си хуманитарна операция».

«Само от началото на действието на хуманитарните паузи от Източна Гута са изведени

143 194 човека, в това число  105 857 мирни жители, а също  13 793 бойци и 23 544 членове на техните семейства», добави генералът.
Петя Паликрушева

Тагове: ; ; ; ; ; ;