Американският президент Доналд Тръмп даде да се разбере, че може да отложи финализирането на новото търговско споразумение с Южна Корея, шумно огласено тази седмица и представено като американски успех, предаде Франс прес.

«Може би ще го отложа, докато не постигнем споразумение със Северна Корея», каза президентът в реч в Охайо, посветена инфраструктурни проекти. «И знаете ли защо? Защото това е много силен коз», добави той.
Тръмп каза, че търговската сделка «е много силна карта» и той иска «да е сигурен, че отношението към всеки е справедливо», цитира го Ройтерс.

Президентът не обясни основанията си да свърже търговското споразумение с ядрените преговори със Северна Корея. Всъщност Тръмп настоя Вашингтон и Сеул да предоговорят споразумението си за свободна търговия, довело според Белия дом до значителни отстъпки от страна на южнокорейците. Същевременно САЩ се нуждаят от южнокорейците при преговорите си с Пхенян, отбелязва АФП.

«Напредваме наистина добре със Северна Корея, ще видим какво ще стане. Във всеки случай има очевидно успокояване, нали?», запита Тръмп аудиторията и добави: «Ако нещата се развият зле, ще напуснем преговорите, ако ли не — ще бъдем доволни.

«Южна Корея беше страхотна, но ще изчакаме малко с това споразумение, за да видим какво ще стане», допълни той.
Според новата версия на споразумението Сеул ще отвори повече пазара си за американски автомобили и приема облагането с американския 25-процентен данък върху пикапите да се удължи до 2041 г. Сеул се съгласи също да намали с 30 процента износа си на стомана за САЩ.

БТА

Тагове: ; ; ; ;