Най-малко осем души, включително цивилни, загинаха, а още осем бяха ранени снощи при самоубийствен атентат в Източна Либия, предаде Франс прес, като се позова на болнични източници и на службите за сигурност.

Атентатор-самоубиец взриви колата си при заграждение, издигнато от силите, верни на маршал Халифа Хафтар на източния вход към град Адждабия, на 840 км източно от Триполи, каза за АФП генерал Фаузи ал Мансури, висш представител на местните сили за сигурност.
Петима души починаха при докарването им в болница малко след атентата, а трима от приетите единайсет ранени, починаха по-късно от раните си, каза източник от градската болница.
Сред жертвите и ранените има цивилни, каза генерал Мансури и отбеляза, че автомобилът бил натъпкан с експлозиви. За момента никой не е поел отговорност за атентата.

Това е втора подобна атака в района за по-малко от месец. При предишния самоубийствен атентат, извършен на 9 март на 60 км южно от Адждабия, бяха ранени трима души. Отговорност за него пое групировката «Ислямска държава».
Макар през декември 2016 г. да изгуби своята крепост град Сирт в Северна Либия, ИД остава активна в Централна и Южна Либия. На 21 февруари трима души от силите на маршал Хафтар загинаха при атентат в района на Уадан, за който пое отговорност джихадистката групировка.

БТА

Тагове: ;