Външните министри на Гърция и Македония Никос Кодзиас и Никола Димитров ще започнат днес във Виена нов кръг преговори за името на Македония с посредничеството на специалния пратеник на ООН Матю Нимиц. Очаква се срещата да определи по-нататъшния курс на преговорите по дългогодишния спор, отбелязва електронното издание на в. «Катимерини».

Към момента разговорите са зациклили около настояването на Атина Македония да промени конституцията си, така че да се премахнат всякакви иредентистки претенции.
Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви в сряда, че правителството му не иска просто «някакво решение», а такова, което ще устои на изпита на времето и ще «защити нашата история и нашето наследство, а същевременно ще премахне всякакъв иредентизъм от другата страна».

Македонският външен министър Никола Димитров отбеляза наскоро в интервю, че на предишната му среща с Кодзиас е бил отбелязан напредък, но че Гърция трябва да направи компромис по въпроса за идентичността. Целта на Скопие е да бъде постигнато решение, което ще гарантира «македонската идентичност» и ще запази достойнството на страната и народа й, поясни той.
Двете страни спорят от 25 години за името «Македония», което според Атина крие в себе си териториални претенции към едноименната гръцка област.

БТА

Тагове: ; ; ; ;