Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура вчера посети Москва, където обсъди редица въпроси, свързани с решаването на конфликта в Сирия, предаде ТАСС.

Дневният ред на разговорите включваше създаването на конституционна комисия съгласно резултатите от Конгреса за сирийски национален диалог в Сочи, а също женевските преговори, гарантиране на примирието и осигуряването на хуманитарен достъп във все още проблемните райони.

Руската страна отбеляза полезността на вече традиционното «сверяване на часовниците» с емисаря.
Основна тема при срещата на Де Мистура с руския министър на отбраната Сергей Шойгу беше обстановката в Източна Гута и оказването на хуманитарна помощ на населението. Представителят на ООН информира за намеренията на организацията да изпрати в Дамаск специалисти, които да помогнат за възстановяване на града.

Той потвърди и плановете да се пратят специалисти в Ракка за оценка на необходимата помощ в почти напълно разрушения град. Според Де Мистура такава оценка трябва да се направи и в други градове, за да се изготвят конкретни предложения за оказване на помощ.

В разговорите си с външния министър Лавров Де Мистура каза, че разчита на Москва за активизиране на преговорите в Женева за политическо решение в Сирия. Лавров, на свой ред, е изразил надежда ООН да увеличи участието си в колективните усилия за подпомагане на жителите на пострадалите от действията на терористите района, така че мирните граждани да могат по-бързо да се завърнат в домовете си.
Сирийското правителства даде на бунтовниците в Източна Гута тридневен ултиматум да напуснат района, предаде Асошиейтед прес, като се позова на сирийската държавна телевизия. Според телевизията 72-часовият срок е започнал да тече в полунощ в сряда.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза, че сирийските бунтовници са се опитали да качат десетки атентатори самоубийци в автобусите, с които се евакуират жителите от източните предградия на Дамаск.
Пред Де Мистура Шойгу посочи, че военните са намерили седем пояса с експлозиви в понеделник, още 32 във вторник и девет в сряда. Министърът отбеляза, че през изминалите две седмици от Източна Гута са били изведени 130 000 цивилни и 11 000 бунтовници.
След срещата си с Лавров Де Мистура подчерта, че от ключово значение е да се гарантира безопасността на цивилните, които се евакуират от района.

БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;