Министърът на външните работи на Австрия Карин Кнайсъл потвърди, че Лондон нееднократно се е опитвал да оказва натиск върху Виена след инцидента в британския Солсбъри с бившия руски разузнавач Сергей Скрипал, съобщава австрийският вестник  Kurier.

Миналата седмица в сряда, още преди началото на срещата на върха на ЕС в Брюксел, посланикът на Великобритания в Австрия е притискал австрийската страна с цел «да подтикне Виена към определени мерки», това заяви главата на австрийското външнополитическо ведомство.

В събота, според Кнайсъл, «този демарш се повторил».

Решението на австрийското правителство да не прогонва руски дипломати няма нищо общо с опасенията, че Русия ще предприеме ответни мерки, увери външният министър на Австрия.

«Ответните мерки от страна на Русия нямат значение по време на обсъжданията в МВнР на Австрия и с федералния канцлер», подчерта Карин Кнайсъл.

Решението на Виена да не прогонва руски дипломати от страната по-скоро отразява принципната позиция на Австрия, поясни главата на австрийската дипломация.

«Дипломатическите канали трябва да се държат отворени — особено тогава, когато обстановката се нажежава. Това е наша традиция — да обединяваме хората, още повече в сложни ситуации», добави Кнайсъл.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://kurier.at/politik/ausland/kneissl-angst-vor-russischen-gegenmassnahmen-kein-thema/400012576

 

Тагове: ; ; ; ; ;