Извикахме на консултации за един месец или четири седмици нашия посланик в Москва, каза премиерът Бойко Борисов след съвета по сигурност Съветът по сигурността към правителството се събира тази сутрин, за да обсъди случая «Скрипал» и да изслуша посланика ни в Руската федерация Бойко Коцев.

Дипломатът беше извикан на консултации в София, след като редица държави изгониха руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания, предаде БНР.

«В НАТО също сме дали своя глас. На практика сме показали, както и вчера посланика на Великобритания каза в медиите, своята пълна солидарност към Великобритания.

Като председателстващ Европейския съвет, ние трябва да запазим канал за комуникация, както направихме в една свръхнапрегната ситуация в нашия регион в момента с Турция, да направим същото и с Русия.

Това влиза в нашите задължения включително.

Извикването на консултации в дипломацията е практика, която показва, че ние обръщаме сериозно внимание.», каза премиерът.

Според Борисов сме свидетели на „изключително напрежение“, невиждано „от реалната война досега“ и по-високо от това през Студената война.

„Днес колегите, включително и от Президентството, подкрепихме решението на Съвета да се ограничим в пълната подкрепа на Великобритания — това което сме направили на Европейския съвет.

В същото време посланик Коцев ни запозна с това, което в Москва се говори, което е прочел, което в съответните консултации там с местните фактори, с които комуникира, е разговарял.

Чакаме повече доказателства, ако има такива и, към този момент не считаме, че трябва да изгонваме дипломат или технически лица от Руската федерация.

Имаме пълна подкрепа за Великобритания, декларирана в нашите гласувания и, в същото време, ясно решение, че за една седмица ще бъде тук господин Коцев, тъй като на 8-и има една голяма изложба която правим, на Светлин Русев, в Москва.

Миналия петък Борисов коментира от Брюксел, че има само «голяма вероятност», но не и пълни доказателства, че Скрипал е отровен по нареждане на руските власти.

«Все пак им поисках повече доказателства от висока степен на вероятност, не е «пълна степен».

Докато съществува високата степен, а нямаме доказателства, не можем да преминем по този въпрос.

Казах, че сме коалиция и надали ще постигнем съгласие с коалиционните партньори, а и вие знаете, че след посещението на руският патриарх в България, настроенията в България не са в тази посока», каза Борисов.

След това изказване от преди седмица, Борисов не е коментирал публично развоя на събитията.

От страните членки на ЕС само Австрия, Гърция, Кипър и Словения не смятат да гонят руски дипломати и не са викали посланиците си от Москва за консултации.

В отговор руският външен министър Сергей Лавров съобщи, че Русия ще изгони 60 американски дипломати и ще затвори консулството на САЩ в Санкт Петербург. Лавров каза, цитиран от БГНЕС, че американският посланик е бил информиран за «ответните мерки», които включват «изгонването на равен брой дипломати и нашето решение бе да прекратим разрешението за функционирането на консулството в Санкт Петербург».

Вашингтон по-рано съобщи, че ще експулсират 60 руски дипломати и ще затвори консулството в Сиатъл. Лавров добави, че Русия ще действа по този начин и за други страни, които са изгонили посланиците й.
Това се случи, след като Великобритания обвини страната в участие в отравянето на бившия шпионин Скрипал.

Лавров заяви, че Лондон «е принудил всички да следват антируски курс на действия». Той каза, че Великобритания информирала Москва за състоянието на Юлия Скрипал и че Русия иска да има достъп до нея като гражданин на страната. По време на брифинга в Москва Сергей Лавров обеща, че «истината ще възтържествува» въпреки опитите на Великобритания, «да се подиграва с международните закони». Той добави, че Русия е поискала да се срещне с изпълнителния съвет на Организацията за забрана на химическите оръжия, за да постави въпроса свързан с «установяване на истината» по случая.

«Ние ще разчитаме на нашите партньори от запада да не избягват честните разговори», каза Лавров.

Пред БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова каза, че «България има уникален шанс да запази възможността за посредничество. Ще видим каква информация ще бъде изнесена. Не е прецедент. Може би за първи път светът се раздели. Може би затова ролята на България става още по-ценна. В момента политиката на малките стъпки е удачната политика»

Сега

Тагове: ; ; ; ; ;