Бившият руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му, отровени с нервопаралитично вещество във Великобритания, вероятно са били изложени на токсината на входната врата на дома им във Великобритания според британската полиция, цитирана от Ройтерс и Асошиейтед прес.
Британското правителство обвини Русия за атаката с бойно отровно вещество срещу бившия агент на руското Главно разузнавателно управление, издал имената на много руски агенти във Великобритания. Москва отрича обвиненията, довели до незапомнена дипломатическа криза между Русия и западния свят.
Специалистите са констатирали, че най-висока концентрация на нервопаралитичното вещество до момента се регистрира на входната врата на дома на двамата в Солсбъри, в Югозападна Англия, се казва в съобщение на Скотланд ярд — криминалния отдел на полицията. «Затова смятаме, че баща и дъщеря Скрипал са имали първо съприкосновение с отровата именно там», писа в Туитър шефът на контратерористичния отдел на лондонското полицейско управление Дийн Хейдън.
Следи от веществото са били открити и на други места, изследвани от експертите през последния месец, но концентрацията там е била по-малка. Затова домът на двамата остава главен обект за работа на детективите, разследващи случая.
Скрипал и дъщеря му бяха открити в безпомощно състояние на улицата в Солсбъри на 4 март и оттогава са в реанимация, където британските лекари се борят за живота им.

БТА

Тагове: ; ;