Днес започват консултациите с посланика ни в Москва Бойко Коцев. Снощи той се прибра в София, след като беше извикан заради скандала с отравянето на двойния агент Сергей Скрипал във Великобритания, съобщава Би Ти Ви.
Коцев отказа да коментира темата предварително.
Към момента все още не е ясно дали посланикът ни ще се срещне с премиера днес
По-рано вчера заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че българското правителство трябва да е солидарно с европейските държави, които вече застанаха на страната на Великобритания. На свой ред посланикът на Руската федерация у нас Анатолий Макаров определи извикването на Коцев за консултации в София като правилно, но подчерта, че вина на Русия в случая няма как да бъде доказана.
28 държави вече взеха решение за изгонване на руски дипломати заради случая Скрипал, а още 4 европейски страни решиха като София да привикат посланиците си за консултации.
Русия пък заяви, че ще отговори на обвиненията в подходящо за нея време.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева определи прибирането на Коцев като «нормална дипломатическа практика». България на този етап не е сред страните от Европейския съюз, които експулсират руски дипломати.
Освен България, Португалия, Люксембург, Малта и Словакия са предприели само прибиране на своите посланици за консултации, припомня Националното радио.

Сега

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;