Великобритания няма колебания по случая «Скрипал». Има голяма вероятност Русия да е виновна за отравянето. Това каза посланикът на Великобритания в България Ема Хопкинс пред Нова телевизия във връзка с отравянето на бившия руски шпионин и двоен агент Сергей Скрипал.

Тя подчерта, че Лондон има сериозни съдебно-медицински доказателства.

„Веществото е дадено за независим анализ от Организацията за забрана на химическите оръжия. То се изследва и в независими лаборатории по цял свят. Резултати от тях очакваме съвсем скоро”, заяви още посланикът 

„Всички 27 държави, които предприеха мерки, не го правят само от солидарност, става въпрос и за международната сигурност.

Има много страни като България, които поради географски, икономически и енергийни причини, за които е много трудно да вземат такова решение. България присъства в тази реакция на международно равнище, за което ние сме много благодарни“, каза Хопкинс.

Хопкинс поясни, че страната й има доказателства и за това, че в последните 10 години Москва „развива своята способност да използва нервно-паралитични вещества за убийства по цял свят”.

„Този инцидент е само един елемент от поредица действия от страна на Русия и е време да кажем: „Стига толкова”.

Години наред се повтаря модел на поведение, при което Москва погазва международния правов ред – с анексирането на Крим, подкрепата за режима на Асад в Сирия, опита за преврат в Черна гора, намесата в избори по цял свят, кибератаки, дезинформация”, коментира Хопкинс. Тя заяви, че властите в родината й не са учудени от факта, че Русия отрича участие в покушението над Скрипал.

„Русия не отговори на нашата молба за сътрудничество по случая и отвърна със сарказъм. В същото време медиите в страната плетат мрежа от лъжи. Те твърдят абсурдни неща като това, че Скрипал бил пристрастен към „Новичок” или че Тереза Мей го е разработила”, каза още посланикът. 

Тя благодари на България за заявената подкрепа и солидарност с Великобритания. „Всички, които застанаха зад нас, не го правят само от солидарност, а и в името на опазването на международната сигурност.

Трябва заедно да възстановим равновесието. Трябва да минем през този период на пренастройване на международния ред”, заяви Хопкинс.

Тя каза още, че отговорът на Великобритания в тази ситуация трябва да бъде „в съответствие с поведението на демократична страна, която спазва международните формати”.

Сега

Тагове: ; ; ; ;