Посланикът на Русия в Австралия Григорий Логвинов «категорично опроверга» информацията, че Кремъл има шпиони в руските представителства в Австралия, съобщава  The Guardian.
Според заповедта на премиера, двама руски дипломати ще бъдат изгонени от страната след шест дена.
Външният министър на Австралия Джули Бишоп заяви, че планира да се срещне с руския посланик, за да осъди Русия за предполагаемото нападение с употребата на химическо оръжие на територията на Великобритания.
Логвинов заяви, че «би било нелепо да се твърди», че в Австралия  работят руски шпиони.
 Както пише  The Guardian, руският посланик също е добавил, че, ако се съгласи с това, че изгонените от Австралия дипломати са били шпиони, това би означавало «да признае, че всички останали руски посолства са наполовина шпионски».
Логвинов не успя да каже какво мисли Путин за решението на правителството на Австралия да изгони двама руски дипломати и може ли това да доведе до продължителен разрив в отношенията между двете държави.
Но посланикът обвини Австралия в участие в «добре организирана кампания» за дискредитирането на Русия, отбелязвайки, че съгласуваните действия на над 20 страни за прогонването на над 150 руски представители са на базата на недостатъчни доказателства от страна на Великобритания.
 «Всички тези антируски кампании ние оценяваме като много груби, примитивни и неумели провокации. Напълно е ясно, че кампанията по т.нар. руска намеса във вътрешната политика на САЩ се оказа въздух под налягане.
Само Западът сам може най-накрая да се спре и да разбере, че антируските кампании нямат бъдеще», заяви Логвинов.
«Някой виждал ли е Скрипал след предполагаемото му отравяне? Някой виждал ли е някакви истински експертизи, в които се говори за нервно-паралитично вещество?», попита Логвинов.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: https://www.theguardian.com/australia-news/2018/mar/28/russias-ambassador-denies-kremlin-placed-spies-in-australia

Тагове: ; ; ; ;