Президентът на САЩ Доналд Тръмп иска да се срещне с лидерите на Русия и Северна Корея. Неговите външнополитически съветници трябва да си спомнят за двете срещи на върха от времето на студената война, пише Марк Чемпиън в Bloomberg.

«Има разоръжаване, както при Рейгън в Рейгявик, или е налице конфликт — както при Кенеди във Виена?», отбелязва авторът на статията.

Според него, срещата на Рейгън с Горбачов сега се счита за исторически успех, който позволи да се сложи край на надпреварата във въоръжаването и «битката» между свръхдържавите, докато по-раншната среща на Кенеди с Хрушчов беше «пълна катастрофа» и едва не доведе до Трета световна война.

Сега, отчитайки състоянието на руско-американските отношения и напрежението на Корейския полуостров, от личните срещи на Тръмп може да зависи бъдещето на света, твърди авторът.

«Точните дати на преговорите с президента на Русия Путин и севернокорейския лидер Ким Че Ун на са ясни. Както и преди няма сигурност, че тези преговори ще се състоят», се казва в статията.

Но дори да се състоят, склонността на Тръмп да действа «не по сценарий» може да усложни всичко.

Според професора от Кеймбридж по международна история Дейвид Рейнолдс, «непредсказуемостта» на Тръмп може да доведе до това, че неговата среща с Ким Чен Ун да стане или «караница», или «пробив» по въпроса, над който неуспешно уж работи предишната администрация.

По-важно е Тръмп да усвои уроците от Виена, пише Рейнолдс.

Тогава президентът на САЩ Кенеди «пристигна лошо подготвен, с негъвкава позиция» и позволи да бъде вмъкнат в «дълги и агресивни исторически спорове».

Британския професор съветва Тръмп «ясно и реалистично да си представи какво може да се надява да постигне».

Срещата в Рейкявик, завърши без споразумения, но от много се счита за «провал».

Но тази среща «подготви почвата» за постигането на двете главни цели  на Рейгън: намаляване на ядрената заплаха и победата над комунизма, твърди един от съветниците на Рейгън — Кен Аделман.

«За мен важните уроци на Рейкявик са следните: първо, не си градете малки планове. За да мислиш мащабно, когато се появи такава възможност. А Рейгън и Горбачов мислеха наистина мащабно…», разсъждава Аделман.

Целите на Белия дом по отношение на Путин остават неясни, отчитайки огромната разлика между «дълбочината» в риториката на Тръмп по време на предизборната кампания и твърдата позиция на неговата администрация, пише Марк Чемпиън.

Бившият руски дипломат Владимир Фролов очаква, че тонът по време на срещите между лидерите ще бъде «като в Рейкявик».

«Те ще водят с Тръмп сладки разговори. Путин има само един шанс — да манипулира Тръмп при разговора очи в очи», цитира  Bloomberg думите на Фролов.

В същото време, подчертава бившият дипломат, «няма причини да се очаква пробив»: «Няма да позволят на Тръмп да продаде на Путин всичко, което го има в американския супермаркет».

Както при срещите във Виена и Рейкявик, открития дневен ред и липсата на дълга, многомесечна подготовка повишава значимостта на личните симпатии и антипатии.

По такъв начин резултатът става все по-непредсказуем, отбелязва Николай Соков, участник в преговорите за ядреното разоръжаване с СССР и Русия.

Според него, подобни импровизирани срещи могат да се окажат неуспешни, особено, ако се отчете една от страните — склонна към «глобални заплахи».

«При Рейкявик беше важно това, че двете страни искаха да постигнат споразумение и имаха крепки лични взаимоотношения.

И дори срещата да претърпеше неуспех , Рейгън и Горбачов можеха след това да се върнат към същия диалог, какъвто имаше преди срещата. А в случая със срещата на Тръмп с Ким няма към какво да се върнат.

Вместо това неуспехът може да означава война», спомня си Соков.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-03-25/what-trump-can-learn-from-the-cold-war

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;