Скоро след отравянето на бившия агент на ГРУ Скрипал Лондон обвини в престъплението Москва и я заплаши с международни последствия.

В началото на седмицата стана ясно какво точно са имали предвид британските власти, пише  The Washington Post.

Според изданието, няколко европейски страни «координирано» обвинили Москва с прогонването на руски дипломати.

В същото време президентът Тръмп съобщи, че има намерение да последва примера им.

Той изгони 60 представители на Москва от САЩ и заяви, че планира да закрие консулството в Сиатъл.

«Днешният невероятен международен отговор на нашите съюзници ще влезе в историята като най-крупното колективно прогонване на офицери от руското разузнаване и ще помогне да защитим нашата обща безопасност», написа в Туитър външният министър на Великобритания Борис Джонсън.

«Русия не може да нарушава международното право безнаказано», добави той.

Но Кремъл продължава да твърди, че е невинен, заявявайки, че обвиненията на Британия «граничат с бандитизъм».

В неотдавнашното си интервю постоянният представител на Русия към ЕС Владимир Чижов увери, че страната му «няма претенции към Скрипал».

Руските лидери се опитват да обвинят някого другиго, твърдейки, че САЩ и Обединеното Кралство се опитват да прехвърлят вината върху Москва в стремежа си да раздуят русофобски настроения, пише изданието.

Експертите считат, че руските тролове в Туитър «работят непрестанно» и разпространяват съобщения, в които се поставя под съмнение британското разследване.

С помощта на гласуване в социалните мрежи те уж се стремели да «създадат внушение на голяма враждебност към правителството на Обединеното Кралство, по-голямо от съществуващо сред британските ползватели всъщност», твърди старши научният сътрудник от аналитичния център  Atlantic Council Бен Ниммо.

 Според изданието, в някаква степен тази кампания работи успешно, поне в самата Русия.
Както показа допитването, проведено от  ВЦИОМ, 82% от респондентите са чули за отравянето на Скрипал, само 5 % от тази група са нарекли обвиненията на британците по адрес на Кремъл «заслужаващи доверие».
Около 81 % са съгласни, че Лондон «е готов да се възползва от всеки повод, за да изостри кризата по отношение на Русия».
59 % са заявили, че подкрепят участието на Москва в международното разследване.
Руското посолство във Вашингтон направи в Туитър «нахално гласуване», интересувайки се от мнението на читателите, кое американско посолство в Русия следва да бъде закрито, пише изданието.
45 % подкрепят закриването на консулството в Санкт Петербург, 35 % — в Екатеринбург, отбелязва The Washington Post.  
Превод и редакция: Петя Паликрушева Източник:https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2018/03/26/who-poisoned-sergei-skripal-not-russia-russians-

Тагове: ; ; ;