Въоръжените сили на Великобритания трябва да са готови за борба с Русия в космоса.
Това предупреди началникът на щаба на Кралските ВВС Стивън Хилиер, пише  The Times.
В речта си, посветена на 100-годишнината от създаването на британските ВВС, чиновникът отбеляза, че неговата страна «както никога по-рано разчита на космоса за гарантиране на сигурността и процъфтяването».
Защото от предоставените от спътниците канали за връзка зависи обществото, промишлеността, правителствените структури и армията на Великобритания.
Ако Москва «беше готова да извърши химическа атака в Солсбъри», то тя може да хвърли предизвикателство и срещу международните норми, забраняващи използването на кибератаки, лазери или средства за радиоелектронна борба за унищожаването на ценни космически апарати.
В резултат на което ще бъде разбита способността на Въоръжените сили на Обединеното Кралство да управлява изтребители, военни кораби и подводници, твърди Хилиер.
 Според него, последният половин век Англия е считала космоса за «свободно благо», но вече всичко се е променило.
Причината — разработването на космическо оръжие от цяла поредица страни, включително САЩ, Китай и Русия.
 «Не предричам война в космоса. Но виждам, че на нас ни оспорват използването на космоса.
Опитват се да ни лишат от определени наши възможности», отбеляза Хилиер.
Той добави, че Лондон трябва да се готви да се противопостави на подобен род заплахи.
Кралските ВВС имат намерение два пъти да увеличат размера на центъра си за космически изследвания.
Финансирането на тази програма е съставна част от по-широкия обзор на национална отбрана, който по-рано бе публикувана на сайта на британското правителство.
В документа се споделя за новия подход, който предполага взаимодействие между всички държавни органи — от армията и спецслужбите до представителите на меката сила, включително ВВС, Британския съвет, икономическите и дипломатически инструменти.
Една от посоките е засилване борбата с «дезинформационните операции» на Русия в социалните мрежи и други канали за комуникация.
Този «елемент от войната» бил използван, за да се посеят съмнения относно съпричастността на Москва към отравянето на Скрипал, твърди изданието.
В делото Скрипал Лондон оперативно споделил със своите съюзници «безпрецедентни по нивото си разузнавателни данни», за да ги убеди във вината на Русия.
Това помогнало да се стартира най-крупното колективно прогонване на «руски шпиони» в историята, завършва  The Times. 
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник: https://www.thetimes.co.uk/edition/news/take-the-fight-against-putin-into-space-urges-raf-chief-

Тагове: ; ; ; ; ;