България гледа на Корея като на перспективен бизнес партньор и като държава, от която може да се научи много, заяви вицепремиерът по икономическата и демографска политика Валери Симеонов при откриването на българо-корейския бизнес форум.

Той отбеляза, че Корея е един от водещите инвеститори в иновациите. Корея е едно от икономическите чудеса на света, което превърна една земеделска държава във високотехнологична икономика, каза още Симеонов.
Поради тези и други причини България е отворена и обнадеждена за партньорство с Корея, като вижда в нея не просто източник на пазар, капитали и инвестиции, но и хора от които можем да научим много, заяви Симеонов.

Вицепремиерът изтъкна, че работещите в България корейски фирми са  коректни данъкоплатци, бизнес партньори и сериозни инвеститори. За разлика от много други държави корейският бизнес винаги играе по правилата и закона, а неговите постижения са резултат на сериозна конкурентоспособност и упорит труд, а не от заобикаляне и неспазване на правилата, подчерта вицепремиерът. Той увери представители на деловите среди, че страната ни ще продължи да предлага икономическа  и финансова стабилност, благоприятен данъчен режим, висококвалифицирани специалисти. Такива условия смятам, че няма да намерите другаде в Европа, обърна се към корейския бизнес вицепремиерът.
Валери Симеонов поздрави корейската страна за перфектната организация на зимни игри, където по думите му е бил демонстриран не само висок спортен дух, но и са били положени основите за намаляване на напрежението на  Корейския полуостров.
Вицепремиерът не коментира разпореждането на премиера Бойко Борисов посланикът на България в Русия Бойко Коцев да се прибере в София за консултации с правителството във връзка със случая «Скрипал», като посочи, че темата е извън неговия ресор. Симеонов обаче заяви, че според него в международния скандал страната ни не действа под натиск. По темата за срещата на лидерите на ЕС и Турция Симеонов каза, че ще има коментар, след като се запознае с детайлите от нея, сред които открои разговорите, свързани с енергетиката, но заяви, че като цяло «форумът е бил постижение за българската външна политика и за страната като член на ЕС и посредник между Турция и ЕС» . Вицепремиерът поздрави премиера за лидерската среща, бТА

Тагове: ; ;