Като страничен ефект на намерението за взаимодействие между молдовската и румънската армия и решението за постоянно присъствие на румънски военни на територията на Молдова, то страната “неочаквано влиза” в НАТО, пише руският вестник “Правда.ру”, съобщи Фокус.

Според вестника като първа крачка към политическото “поглъщане” на Молдова от Румъния.

Още през 2012 година молдовското правителство подписва военен договор с Румъния според който молдовските въоръжени сили се подчиняват на румънския генерален щаб, а чрез него на командването на НАТО, това е в противоречие с конституцията на Молдова, според която страната е неутрална.

Това обече не прави впечатление на привържениците на обединението с Румъния, които контролират правителството и парламента в Кишинев.

Появата на румънскаа армия в Молдова безпокои Преднестровието. Според властите там румънската армия може да бъде използвана за нападение срещу непризнатата Приднестровска република, което да доведе до възобновяване на военния конфликт в региона.

Според подписаните договорености при възникване на масови безредици на територията на Молдова може да бъде използвана румънската жандармения.

Тъй като Молдова счита Преднедстровието за своя територия, то лесно може да бъде намерен повод за прилагане на това споразумение и да така да се влезе в конфликт с руските миротворци, намиращи се там от 1992 година.

Юлиян Марков, Фокус

Тагове: ; ; ; ;