Генералният секретар на ООН призова вчера саудитския  престолонаследник принц Мохамед бин Салман да работи за прекратяване на конфликта в Йемен чрез политическо решение, съобщи агенция Франс прес.
«Няма хуманитарно решение на хуманитарни проблеми», обяви Антониу Гутериш, получавайки от ръцете на принца чек за 930 милиона долара, предназначени за програмата за помощ на ООН за Йемен. Тези средства идват от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.
«Уреждането на конфликта трябва да е политическо и ние сме изцяло на ваше разположение, за да работим за намирането на решение», което ще сложи «край на страданието в Йемен», разкъсван от гражданска война от три години насам, добави Гутериш.
ООН се опитва да даде нов тласък на мирните преговори в тази страна, където международна коалиция, предвождана от саудитците, през 2015 г. предприе военна намеса срещу шиитските бунтовници хуси, след като те завладяха столицата Сана.
Около 10 000 йеменци са убити, 53 000 — ранени, а гладът, холерата и дифтерията заплашват населението.
Според ООН става дума за най-тежката хуманитарна криза към настоящия момент в света — 22, 2 милиона души са зависими от хуманитарната помощ.
По време на тази среща, която е втора между двамата, ръководителят на ООН определи конфликта в Йемен като «глупава война», която вреди на интересите на замесените държави.
Мохамед бин Салман увери, че Саудитска Арабия се старае да уважава принципите на ООН, които повеляват «ненамеса в работите на други държави» — визирайки подкрепата, която Иран оказва на хусите.

Тагове: ; ;